Heuker beheer logo

Heuker Beheer Veel gestelde vragen

Op deze pagina geven we antwoord op veel gestelde vragen.

De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben wij voor u op een rij gezet. Zit uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@heukerbeheer.nl. Of bel ons op 079 20 39 800. Onze medewerkers helpen u graag.


Betonrot zoals het fenomeen bekend is in de volksmond, is schade die optreed aan het beton door het roesten van de wapening. Tussen 1965 en 1981 zijn door de firma’s Kwaaitaal en Manta geprefabriceerde vloerenelementen geleverd waar calciumchloride is toegevoegd. Dit deed men om het beton sneller uit te laten harden om zodoende aan de hoge vraag te voldoen. Aanvankelijk dacht men hiermee het gouden ei van Columbus ontdekt te hebben, maar later bleek dit desastreuze gevolgen te hebben voor de vloerelementen zelf. Calciumchloride zet een roestproces op gang waardoor de wapening gaat roesten. Doordat het staal wil uitzetten drukt het de betondekking stuk. De vloer verliest hierdoor zijn draagvermogen.
De eerste tekenen van schade aan uw vloer herkent u aan de roestvlekken en/of roestuitbloedingen. Hierbij moet u denken aan donkere koffiekleurige vlekken aan het beton. Andere tekenen van schades zijn scheuren en afgebrokkeld beton.
Als na 30 jaar geen schade zichtbaar is dan kan men concluderen dat dit zich waarschijnlijk ook niet zal voortdoen in de toekomst. Er zijn vloeren waar de chloride gehaltes in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn waardoor het langer duurt voordat chloride schades zich manifesteren. Zo een dergelijk roestproces verloopt dan ook langzamer.
Bekende vloeren waarbij chloride schades geconstateerd zijn: Mantavloeren, Nehobovloeren en kwaaitaalvloeren.
Tijdens een inspectie moeten alle elementen zichtbaar zijn om zodoende te kunnen beoordelen of er schades aanwezig zijn. Isolatie tegen de spiegels en ribben van de elementen dienen daarom verwijderd te worden. Na verwijdering hiervan is inspecteren mogelijk.
Een hoge temperatuur of een vochtige klimaat in de kruipruimte draagt bij aan een versnelling van het corrosieproces. Heuker Beheer adviseert dan ook om kruipruimte isolatie mee te nemen bij het herstel. Het gebruikte materiaal bij het herstel: Kathodische Bescherming en/of Constructies gaan hierdoor langer mee.
Ja. Isolatie in de kruipruimte komt altijd ten goede. Houdt wel in je achterhoofd dat er alsnog een kans bestaat dat er indirect vocht vanuit de woning zelf kan toetreden. Isolatie in de kruipruimte zal bij slechte verdichting en mechanische schades een eventueel roestproces vertragen, maar bij chloride schades stopt het roestproces niet.
De prefab vloeren zijn elementvloeren. Bij het te lang uitstellen van herstel gaan de constructieve waarden van een element drastisch achteruit. Het gevolg hiervan is dat de vloer zijn draagvermogen verliest waardoor deze kan verzakken. Op zo een moment is herstel praktisch niet meer mogelijk waardoor je tegen hogere kosten aanloopt omdat het dan kan zijn dat de vloer gesloopt moet worden. Tevens geldt: hoe langer je wacht met herstellen hoe groter de schades worden omdat het corrosieproces gewoon doorgaat. Kleine schades worden groter en erger waardoor een eventueel herstel duurder kan uitvallen.
Als dit het geval is dan zal er een kruipluik gemaakt moeten worden. Dit zal per situatie onderzocht moeten worden aangezien het draagvermogen van de vloer niet in gevaar mag komen door het maken van aan kruipluik. Doorgaans is dit wel mogelijk.
Onze medewerkers zijn bekend hiermee. Onze inspecteurs hebben speciale waterdichte pakken. Zij zullen allereerst proberen om te inspecteren zonder te pompen. Als er teveel hinder ontstaat om te inspecteren dan zal het water weggepompt worden.
Om een hersteladvies op te stellen dient het schadebeeld inzichtelijk gemaakt te worden. Afhankelijk van het type schade, de omvang en het aantal schades wordt gekeken naar de beste oplossing tegen de meest gunstigste prijs.
Een inspectie wordt afgenomen door 2 ervaren inspecteurs. Een inspectie bij Heuker Beheer voldoet aan de hoogst gestelde eisen zoals omschreven in de CUR aanbeveling 79. Tijdens de inspectie wordt visueel bekeken waar de schades zitten, wat voor type schades het zijn, waardoor deze zijn ontstaan, de omvang en het aantal schades. Verder worden andere relevante zaken zoals: staat van de funderingen, het klimaat in de kruipruimte, leidingwerk wat eventueel invloed kan hebben op het herstel in kaart gebracht. Alles wordt uitgewerkt in een rapport waarna de klant een hersteladvies + kostenraming krijgt toegezonden.
De kruipruimte onder de vloer is vaak opgedeeld in kleinere ruimtes. Deze ruimtes worden compartimenten genoemd. Een gemiddelde woning, daarbij moet je denken aan een rijtjes huis, heeft 2 compartimenten. Grotere woningen hebben 3 a 4 compartimenten.
Heuker Beheer customer service

Contact informatie:

Openings tijden: Maandag t/m Donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en Vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur, zaterdag en zondag gesloten. Adres: T Hert 162 Plaats: 2266 NK Leidschendam Telefoon: 070 320 08 880 E-mail: info@heukerbeheer.nl

Maandag t/m Donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en Vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur, Zaterdag en Zondag gesloten.